Oproep tot dialoog en actie


 

De actie “Leeg huis zoekt thuis” start op 23 juni 2016.

 

We lanceren de website: LEEG HUIS ZOEKT THUIS en verzamelen verhalen van mensen op zoek naar een betaalbare, kwaliteitsvolle woning.

 

In diverse Vlaamse steden gaan straathoekwerkers op pad om bordjes met de slogan ‘LEEG HUIS ZOEKT THUIS’ op te hangen aan leegstaande en onderbenutte ruimtes.

Op deze bordjes vind je de silhouetten van individuen of gezinnen op zoek naar een betaalbare woning.  Hun bijhorende verhalen kan je hier lezen.  Ze werden geschreven door straathoekwerkers en zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen. Om de privacy van deze mensen te beschermen, werden namen, plaatsen en data gewijzigd. 

 

Door de bordjes op grote schaal aan te brengen in verschillende steden willen we een breed publiek bereiken. We willen de aandacht trekken van buurtbewoners en passanten, van eigenaars en stadsontwikkelaars, van gelukkige huurders en mensen die nog steeds op zoek zijn naar een geschikte woning. Soms wandelen zij de leegstaande panden al jaren voorbij zonder zich vragen te stellen.

Het gaat om huizen en appartementen die soms jaren leeg staan; om privé-eigendommen, sociale woningen en panden van overheidsinstellingen. Leegstaande handelsruimtes of winkels die al jaren wachten op een renovatie of enkel een gedeelte van de beschikbare ruimte in gebruik nemen.

We willen iedereen laten nadenken over deze onderbenutte ruimtes.  

 

Deze actie is mee vormgegeven en gedragen door de Gentse straatartiest Pol Cosmo.We roepen beleidsmakers, eigenaars en projectontwikkelaars met aandrang op om, met alles wat in hun macht ligt, het aanbod aan betaalbare, kwaliteitsvolle huurwoningen drastisch te verhogen!Huis:  (het; o; meervoud: huizen) gebouw om in te wonen (van Dale)

Thuis : een plek waar iemand woont en zich veilig voelt  (wikipedia)

 

- Een huis wordt pas een thuis als er iemand in woont, als er in geleefd wordt!

- Er zijn te veel mensen op zoek naar een betaalbare woning om er hun thuis van te maken!

- Er is te veel on- en onderbenutte ruimte!

 

“Niet de leegstand is het probleem, wel de woonnood”